Diyarbakır’da bizzat kendim yediğim ve yemeyi planladığım ancak fırsat bulamadığım nefis yemeklerden bahsedeyim biraz. Bu yemekleri yiyip aldığınız kalorileri yakmak için Suriçi’nde yürüyerek birçok yeri ziyaret edebilirsiniz. Onları da Diyarbakır’da Gezilecek Yerler yazımda paylaşmıştım. Ona da bir göz atmanızı tavsiye ederim. Dilerim seyahat öncesi size yardımcı olacak bu listeler. Ya da henüz seyahate çıkma imkanınız yok ise tez zamanda Güneydoğu’ya doğru planlar yapmaya başlarsınız diye umuyorum.
Diyarbakır’da muhakkak denemeniz gereken şey bence kesinlikle ciğer. Diğerlerini başka illerde farklı görünse de benzer tatlarda bulabilirsiniz. Ama Diyarbakır denilince akla ciğer gelmeli diye düşünüyorum.
kahvaltı

Kahvaltı için Diyarbakır’da 2 seçenek var. İlki tabi ki ciğer. İkincisi ise turistlerin daha çok tercih ettiği Tarihi Hasan Paşa Hanı‘ndaki kahvaltı restoranları. Ciğeri herkes sabah yemek istemeyebilir. Hasan Paşa Hanında kalabalığa rağmen yer bulmak mümkün. Hanın merdivenleri çok dik, ara koridorlarda tek kişinin geçebileceği yerler mevcut. Adımlarınıza dikkat, tabi midenize de. Kahvaltı çok fazla şey içeriyor. Bitirmek mümkün değil. Kişi başı 55 TL idi benim oturduğum yerde. Üst katın her köşesinde farklı bir restoran var ama sunulan kahvaltılıklar hemen hemen aynı. Sıcak olarak kavurmalı yumurta (sevmedim) ve menemen (çok sevdim) geliyor. Soğukları saymakla bitmez. Hasan Paşa Hanının konumu.
öğlen ve akşam
yemekleri

Kaburga dolması, paça veya haşlama tarzı yemekler için tercih edebileceğiniz bir yer Paçacı Fazıl Usta. Yemekler de mekan da çok güzel. Biz kaburga dolması istedik. Yanına da paça alacaktık ama kaburga dolması minimum 2 kişilik geliyormuş. O yüzden paçayı deneyemedik. Kaburga dolması şahaneydi. 2 kişilik kaburga dolması 110 TL idi. Yanında mezeler, salatalar ikram; içecekler ekstra. Paçacı Fazıl’ın Konumu.

Ciğer yemeden dönülmez. Büyük eksiklik olur. Diyarbakır’da kötü ciğer yapan yer bulmak çok zor. Bizim bu mekana gitme sebebimiz ise arkadaşımın oraya alışık olması. Bunda bir tercihim olmadı. Gittim, ciğerimi yedim ve memnun ayrıldım. 4 porsiyon ciğer artı ayranlar 125 TL. Ciğerci Xale Meheme‘nin Konumu.

İsteyene steakhouse bile var. Çok övülen bir mekan. Menüsündeki hamburgerleri test etmek zorunda hissettim kendimi. Ben bir hamburger aşığıyım ve malesef evde bundan çok daha iyisini yapabiliyorum. Hamburger iyi değildi ama mekan çok havalıydı. Belki de etler, steak’ler daha güzeldir. Öyle olmasa o kadar kalabalık olmazdı sanırım. Ciğerden, paçadan sıkılınca denenebilir. Hamburgerin fiyatı 34 TL. Loqum Steakhouse‘ın konumu. Civarında bir sürü kafe ve restoran var.
tatlı

Künefe, kadayıf, katmer vs hepsinden bir sürü var. Biz öneri üzerinde Dayıoğlu Künefe’yi tercih ettik. Kadayıf dolmanın fiyatı 20 TL. Künefeler de 25-35 arasıydı. Gaziantep’te yaşıyorum ve o seviyeyi göremedim. İstanbul seviyesinin üstünde ama işte Antep’in böyle bir yan etkisi olabiliyor. Etrafında bir sürü farklı künefeci var. Çok farklı lezzetler olacağını sanmıyorum. Dayıoğlu Künefe‘nin konumu. Kadayıfçı Saim de yine övülen yerler arasındaydı.

Yol üstünde bir yerde arabadan inip aldığım Soğuk Baklava. Tadını pek beğendim. Lezzetliydi. Birçok yerde satılıyor Diyarbakır’da. Tadı baklavaya benzemiyor. Baklava yufkasıyla yapılıyor ama içinde fıstık olması dışında baklava tadı yok. Sütlü ve üzerinde çikolata var. Sütlü nuriye ve baklava karışımı bir tatlı. Soğuk tüketiliyor ve bence gayet güzel bir tadı var. Kilosu 65 TL.
ekstra
- Suriçi’ndeki Firin-ci restoran da çok şık. İçeri girip menüsünü inceledim ama kaburga dolması olmadığında orada yemek yemedim.
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi‘nde çay kahve içtim. Şerbetle birlikte servis ediyorlar. Memnun kaldık. Türk Kahvesi 8 TL.
- Sülüklü Han‘da kendi üretimleri olan şaraptan servis ediyorlar. Çay kahve içenler de vardı. Yer bulamadığımızdan oturmadık.
1 Comment