Merak edilen konulardan birisi her zaman olduğu gibi yola hazırlık sürecinde neler yaptığım. Bu yazıda hızlıca ve kafa karıştırmadan Kafkasya Rotamda hangi belgelere ihtiyaç duyduğumu anlatacağım. Benzer rotaları yapacak kişilere yardımcı olması dileğiyle…
Her ülke için tek tek yazmaya başlamadan önce şunu belirteyim: Ben yola çıkmadan önce yanıma Amerikan Doları almaya alıştığım için bu yolculukta da önceden kendime bir bütçe belirlemiş ve yanıma nakit olarak para almıştım. Nakit, her zaman hızlı çözüm demek. Eğer muhafaza etmekten korkuyorsanız, daha az bir miktar almanızda veya çeşitli güvenlik tedbirleri almanızda fayda var. Fakat, Kafkasya seyahatimde anladım ki bu 3 ülkede yanınıza Amerikan Doları almanıza gerek yok! Türk Lirası ile de işler kolayca halloluyor.
Gelelim belgelere 🙂
GÜRCİSTAN
Birkaç yıl önce yapılan anlaşma sonucu Gürcistan, pasaport olmadan gidebildiğimiz tek ülke diye biliyorum. Sadece kimliğiniz ile giriş yapabiliyorsunuz. Motosikletin ruhsatı ve ehliyetiniz mutlaka soruluyor. İlk çıkış yaptığım ülke olduğu için yurt dışı çıkış pulu da aldım. 15 TL idi, şimdi 50 TL oldu malesef 😦
Gürcistan’a girince araç sigortası yaptırmak zorunlu. Eskiden değildi ancak son 2 yılda trafik konusunda kendini çok geliştiren bir ülke oldular. Sigorta da zorunlu. Yolda polis durdurur da sigortanız olmadığını görürse ceza yiyorsunuz. Sınır kapılarına yakın, devletin sigorta büroları (konteynerleri) mevcut. 15 gün içi trafik sigortası 20 Lari, yani 40 Türk Lirası.
AZERBAYCAN
1 Eylül 2019 tarihinde Azerbaycan’a olan vizeler kaldırılacak. Ancak ben öncesinde seyahat edeceğim için vize almam gerekiyordu. Azerbaycan Vizesini internet üzerinden satın almanın bedeli 23 dolar. Konsolosluklara giderek ücretsiz alınabiliyor. Ancak, bazı belgeler sunmanız ve 3 gün beklemeniz gerekmekteydi. Ben internet üzerinden başvurdum, çıktı aldım ve Azerbaycan’a girişte onu göstermem yetti. Araç sigortasını da ülkeye girişte, yani sınır kapısında yaptılar. Herhangi bir ücret talep edilmedi. Azerbaycan için başka bir belge de gerekmiyor.
İRAN
Bu yolculukta en çok görmek istediğim ülke olan İran, evrak konusunda da en talepkar olandı ne yazık ki. 250cc üstü motosiklet, 2500cc üstü otomobillerin ülkeye girişi yasak; çünkü İran vatandaşlarının da bu araçlardan kullanması yasak. İlginç bir yasak. Bu yasak yıllardır göz ardı ediliyordu turistler için. 2019 yaz aylarında araçları sınırdan geri göndermeye başladılar. Ben araştırmalarım sonucu Azerbaycan’dan İran’a girilirken sorun yaşanmadığını öğrendim ve Bilehsuvar sınır kapısını kullandım. Bir süre sonra tekrar araçları tüm kapılardan almaya başladılar. Kısa süreli bir yasak bizlere denk geldi.
İran, öncelikle CPD (Carnet de Passages en Douane) –Gümrüklerden Geçiş Karnesi– isteyen ülkelerden birisi. Bu karne olmadan ülkeye girmek mümkün değil. Karnenin amacı aracınızı ülkeye geçici olarak sokacağınızı ve geri çıkaracağınızı belgelemek. Aksi durumda, karneyi alırken yatırdığınız teminat yanacaktır. Turing’ten alınan bu karnenin bedeli minimum 400 TL, teminat bedeli ise minimum 500 Amerikan Doları. Dolarları geri alıyoruz dönünce 🙂 İran için aracınıza Yeşil Sigorta da yaptırmanız gerekiyor. Bunu önceden halletme zorunluluğu yok. Sınırda sorduklarında, ülkeye girince satın alacağınızı belirtebilirsiniz. Olası kaza anında gerekli evrak listesinde.
Vize olayına gelince İran bizi üzmüyor. Vize istemediği için pasaportunuzla rahatça giriş yapabilirsiniz.
EK: Yurtdışı seyahatlerimden önce her zaman Seyahat Sigortası yaptırırım. Hastane kullanmanız gerekirse, ödediğiniz parayı Türkiye’ye dönünce sigortanızdan talep edebiliyorsunuz. Henüz hiç lazım olmadı, şükür!