Seyahat ederken teknolojiye bağımlı bir halde olduğumuzu inkar edemiyorum. En azından kendim için. Dijital çağdayız sonuçta, ve dijital şeyleri seviyorum. Elimden geldiğince uzak duruyorum. Mesela geçen yaz olduğu gibi yanımda bir bilgisayar taşımıyorum bu sefer. Ancak cep telefonum olmadan bir çok kez zorlanırdım, eminim. Sonuçta yön bulmak için bile onu kullanıyorum.
Cep telefonum iphone 5 ve artık yetmemeye başladı. Performansı biraz düştü, bir de kamerası hoşuma gitmiyor. Ama şimdilik işimi görüyor.
Motosikletin gidonunda telefon tutucu ve şarj aleti var. Sürekli orada oluyor telefon. Yön bulmak için kullandığım uygulamalar açık oluyor.
Şimdi sıralayalım bakalım neler varmış. Tek bir ekrana sığdı benim kullandıklarım. Yan sayfaya çok nadir geçiyorum. En baştan başlamak gerekirse:
1- Google Maps: Apple için Türkiye pazarına geçen yaz sonu geldi. “Ücretli yolları kullanma” seçeneği olduğundan ve bazen araziyi incelemek istediğimde kullanıyorum. Çevrimdışı kullanmadım hiç.
2- maps.me: En çok bu harita uygulamasını kullanıyorum. İstediğiniz ülkenin haritasını indiriyorsunuz ve çevrimdışı çalışıyor. Bir sürü arama seçeneği de var. O yüzden çok sevdiğim bir uygulama.
3- Facebook, Messenger, Instagram, Sayfalar: Bunlar sosyal medya hesaplarım. İki Teke sayfam için Facebook’un sayfa yöneticisi uygulamasını kullanıyorum. O varken normal Facebook’a pek bakmıyorum. Diğerlerini zaten biliyorsunuz.
4- Xe Currency: Döviz kurlarını güncel olarak çevirebileceğiniz bir uygulama. Çevrimdışı da çalışıyor. En son internete bağlandığınız andan itibaren çok süre geçmediyse ve o sürede dolar vs 5 katına çıkmadıysa çok bir şey kaybetmiyorsunuz. 🙂 el altında olmasında fayda var, İnternet bulunca kendisi sürekli güncelliyor zaten.
5- Booking.com: Konaklayacak hostelleri (pansiyon, yatakhane) buradan buluyorum. Diğer uygulamaları sevemedim pek. Ben hala bundayım. Şimdilik yetti. Arada indirim falan veriyor hatta.
6- Whatsapp: Whatsapp diye yazılır vatsep diye okunur 😀 İnsanlarla iletişimde kalmak için bire bir. Sesli arama özelliği geldiğinden beri çok işe yarar oldu. Azıcık internet olsa da yazılı mesajlar gidiyor, konum gönderebiliyorsunuz, arama yapabiliyorsunuz… Daha ne olsun? 🙂 Android telefonlarda internet yokken bile mesajı gönderebiliyorsunuz, internete bağlandığınızda onlar otomatik gönderiliyor. Apple için aynı şey malesef geçerli değil. İnternet yoksa mesaj gönderme tuşu aktif olmuyor. Tek sevmediğim yanı bu. Söyledim, düzeltmediler 🙂
Gittiğiniz ülkelerde kullanılıyorsa tadından yenmiyor yine de. Rusya’da yaygındı. Uruguay, Arjantin, Brezilya ve Paraguay’da da yaygın. İnsanlar konum göndermeyi bile bizim gibi aktif kullanıyor 🙂
7- PlayMemories: Sony’nin kamera uygulaması. Fotoğraf aktarımı için kullanıyorum.
8- Snapseed: Arasıra fotoğraf düzenlemek için kullanıyorum. Gayet basit, bol seçenekli. Aslında uğraşırsanız iPhone’un fotoğraf galerisinde de yeteri kadar düzenleme yapılabiliyor bence.
9- Couchsurfing: İnsanların gezginleri ağırlamak için kullandığı bir sayfanın uygulaması. Konum aratıp oradaki ev sahiplerine misafir olmayı deniyorsunuz. Japonya gezisinde 2 defa, bu gezide de şimdiye dek 2 defa kullandım 🙂 Türklerin namı bu sayfada kötü, o yüzden her isteğinize yanıt gelmez.
10- Rome2rio: A noktasından B noktasına ulaşım için her ülkedeki her seçeneği sunan uygulama. Her zaman nokta atışı yapamıyor tabi ki. Ama baya iyi çalışıyor. Buenos Aires havalimanından şehir merkezine hangi otobüsün gittiğini buradan bulmuştum.
11- Google Çeviri: Çok kullanmasam da arada çeviri yapmak için açıyorum.
12- Arkadaş Bul: Apple’ın kendine has uygulaması. Konum bilgileriniz açıksa izin verdiğiniz arkadaşlarınız nerede olduğunuzu internet bağlantınız olduğu sürece görebiliyor. Beni takip eden 3 arkadaşım var. Birilerinin haberi olsun diye açalım dedik 🙂
13- Spotify: Müzik dinlemek için kullanıyorum. Daha önceden indirdiklerimi internet olmaksızın dinleyebiliyorum.
Benim kullandığım uygulamalar bu kadar. Daha bir sürü şey muhakkak vardır. Benim için ne kadar az o kadar iyi. Çoğunu biliyorsunuzdur, bilmediklerinize de bir şans verin derim.
Yolda görüşürüz 🙂